Det här är en bok som utforskar lek, risk och undervisning utifrån olika perspektiv. Dessutom både ur ett svenskt och internationellt perspektiv. På så sätt är den unik. Den bottnar i aktuell forskning om den riskfyllda leken och den vänder sig till pedagoger och lärare i såväl förskola som skola och fritidshem. Boken innehåller reflektionsfrågor för att stödja kollegiala samtal i t ex bokcirkel.
Barn behöver testa vad de kan för att förstå vad de behöver öva på
I en värld som drivs av rädsla, tenderar vi att överbeskydda våra barn. Forskning visar att det kan få förödande konsekvenser. Barn utforskar världen genom lek. Ett viktigt element är oförutsägbarheten och mycket av leken handlar om att prova nya saker och överskrida gränser. Barn behöver få testa sina förmågor för att förstå vad de kan nu och vad de behöver lära sig och öva på. Om de inte får uppleva var gränsen går kan de inte utveckla en sund känsla av att ta hand om sig själva.
Hur designar vi miljöer som är så trygga som nödvändigt, i stället för så trygga som möjligt?
Inom förskolan och skolan ska vi inte enbart skapa trygga miljöer, utan även modiga miljöer som utmanar och utvecklar barnen. Boken visar att riskfylld lek inte behöver vara farlig. Lek och lärande är inte heller motsatser. De förstärker varandra. Även om vi vuxna har olika värderingar och övertygelser så är det bra att vi börjar prata om värdet av den riskfyllda leken och undervisningen. Är den riskfyllda leken till och med grundläggande för barnens utveckling?
Riskfylld lek och undervisning i andra kulturer
Boken Riskfylld lek och undervisning utforskar lek, risk och undervisning utifrån olika perspektiv och olika delar av världen. Boken tar oss med till bland annat Kina, Grekland, USA, England och de nordiska länderna för att svara på frågan: Vad säger olika kulturer om riskfylld lek och hur kan vi bemöta rädslor kring den?
Betyg 5 briljant
"En aktuell och viktig bok för alla som arbetar tillsammans med de yngsta samhällsmedborgarna."
BTJ-häftet nr 8, 2023.
Om författaren
Suzanne Axelsson är pedagogisk konsult med erfarenhet och forskning inom lärande och lek i förskolan och skolan över hela världen. Hon undervisar inom området lärande och lek i förskolan och skolan på Stockholms universitet. Hon skriver om lek, lyssnande, lärande och hållbarhet på sin blogg Interaction Imagination.
Innehåll
Introduktion
Kapitel 1 Risker och risktagande
Kapitel 2 Miljön som den tredje pedagogen
Kapitel 3 Vuxnas förhållande till lek, risk och undervisning
Kapitel 4 En trygg förskola och skola
Kapitel 5 Lek, risk och undervisning för alla
Kapitel 6 Olika tillgång till lek, risk och undervisning
Kapitel 7 Estetiska risker och kreativ lek
Kapitel 8 Känslomässiga risker
Att väva ihop trådarna
Bilaga
Referenser
Förslag på läsning
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker