Om retoriken i politiken
Talskrivarna är något av ett förstlingsverk i Sverige. För på svenska finns tidigare i stort sett ingenting sammanhållet skrivet om inhemska talskrivare till framträdande politiker. I USA är det annorlunda och har varit så i många år. Sedan länge har även svenska statsministrar och ledande politiker mer eller mindre i det fördolda anlitat och varit beroende av duktiga språkbehandlare som kunnat hjälpa dem med det politiska innehållet i deras tal och att vaska fram de goda formuleringarna.
I boken finns intervjuer med och analyser av de svenska regeringschefernas talskrivare, från Tage Erlander och Olof Palme till Stefan Löfven. Som den främste politiske retorikern lyser förstås Winston Churchill och längst tillbaka i tiden grekerna och romarna. I USA uppmärksammas särskilt John F. Kennedy, Barack Obama och även Martin Luther King. Donald Trumps speciella sätt att behandla språket och hans talskrivares inflytande granskas.
Hans Gunnarsson är retoriker och litteraturvetare, bosatt i Kinna. Han är författare till kursböcker i talekonst/retorik för gymnasium och universitet. Staffan Thulin är journalist med politisk inriktning och har bland annat arbetat på TT, radions Ekoredaktion och tidskriften Riksdag & Departement, bosatt i Stockholm. Med sina respektive erfarenheter utgör de en ovanligt lämpad författarduo denna volym.
______
"Men talen har ändå blivit bättre över tid, vilket delvis kan förklaras med den professionalisering som talskrivarna inneburit. Denna i Sverige undanskymda grupp får en spännande och riktigt underhållande granskning i Hans Gunnarssons och Staffan Thulins Talskrivarna (Carlssons)." Dagens Arbete tipsar om tre välskrivna böcker om politik, bland dem Talskrivarna.
"Talskrivare kan inte bara påverka formuleringar utan är även stundtals politiska rådgivare." Staffan Thulin i Borås tidning, i samband med intervju kring aktuella filmdokumentären "Ett tal blir till" som kan ses på SVT Play.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker