Fysikämnet kan med sina begrepp, metoder och teorier bidra till förståelsen av en rad viktiga miljöfrågor. Miljöfrågorna kan i sin tur berika fysikundervisningen med aktuella och angelägna tillämpningar. Idén bakom denna lärobok i miljöfysik är att studerande utifrån frågor kring globala klimatproblem och långsiktigt hållbar energiförsörjning kan skapa sig fördjupade kunskaper om fysikaliska begrepp inom områdena värmelära, optik, ellära och atomfysik.
Boken tar sin utgångspunkt i en beskrivning av jorden i energiflödet från solen. Instrålning, utstrålning och energibalans analyseras. Materiens kretslopp, energins flöde och förutsättningar för liv diskuteras. Ultraviolett strålning och ozonskiktet liksom växthuseffekten behandlas. Möjligheterna, sett ur ett fysikaliskt perspektiv, att utnyttja flödande energi diskuteras ingående i kapitel om solfångare, solcell, värmepump, vatten- och vindkraftverk och biobränsle. Begreppet energikvalitet tas upp i ett eget kapitel.
Ett stort antal experiment beskrivs. Till varje kapitel finns diskussionsfrågor och problem, med ledning och svar, samt en kommenterad lista över litteratur för vidare studier.
Boken är avsedd för grundläggande högskoleutbildning men kan också användas i fördjupningsstudier i gymnasiet. Den används i lärarutbildning med naturvetenskaplig inriktning vid Malmö högskola. Den utgör också en del av kurslitteraturen för en fristående kurs i miljöfysik.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker