Dagens lärare står inför stora utmaningar. Sjukskrivningstalen bland lärare är höga, och i massmedia kan man ofta läsa att barn idag är stressade. Både barn och vuxna talar om bristen på arbetsro och att skolmiljön är stökigare än de själva önskar.
Vilka verktyg har den enskilda läraren för att hantera dessa problem? I Makt, känslor och ledarskap i klassrummet. Hur EQ kan ge arbetsro i skolan visar Bodil Wennberg och Sofia Norberg hur läraren genom ett målmedvetet ledarskap i klassrummet kan skapa arbetsro och bättre förutsättningar för det pedagogiska arbetet. Genom att systematiskt arbeta med EQ får läraren ett verktyg som underlättar hanterandet av känslor och frågor om makt och auktoritet i klassrummet.
Lärare tänker inte alltid på sig själva som ledare. Men ledarskap är inte något som enbart skolledningen utövar, utan en avgörande del av lärarrollen. För att utveckla lärarens förmåga som ledare krävs kunskap om människans psyke, om hennes styrkor och svagheter. Ett fortlöpande arbete med att utveckla sin egen och elevernas emotionella intelligens gör det möjligt för läraren att mer effektivt leda eleverna i deras arbete.
Lärarna utsätts för stora krav från många håll. Det är ett grundläggande behov hos människan att känna att hon duger, och att hon känner stolthet för sin yrkesutövning. Wennberg och Norberg menar att lärare idag alltför ofta omedvetet söker bekräftelse hos eleverna, något som kan leda till ett ”kompis”-beteende som i längden inte är till elevernas goda. Självkännedom är grunden för den emotionella intelligensen.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker