Varför finns det så många ledarskapsböcker?
Inom ledarskapsforskningen skapas det ständigt ny kunskap. Bok efter bok med teori efter teori släpps till en väntande marknad. Så varför finns det ingen definitiv instruktionsbok för ledare?
Vi upplever ledarskapsparadoxen varje dag, i varje ögonblick av ledarskap. Det är en paradox som rymmer alla de motsägelser vi ser med våra egna ögon varje gång vi försöker tillämpa en snitsig modell från en föreläsning eller en ny metod från Silicon Valley – den inneboende omöjligheten i att ingen generell kunskap någonsin går att applicera oproblematiskt på specifika ledarskapssituationer.
Historiens största ledare har inte följt färdiga recept. Är det något som präglat dem är det snarast deras förmåga att se förutsättningarna för just deras organisation, deras underordnade och ibland omöjliga situationer. En stor ledare använder eftertanke, strategi, empati och handlingskraft för att navigera ledarskapets alla paradoxer – och söker aldrig efter färdiga handlingsmanus. En stor ledare tar sitt ledarskap i sina egna händer.
Är du en sann ledare?
*
Professor Alf Rehn är känd som ledarskapsforskningens ”enfant terrible” och föreläser för toppchefer världen över. Hans bok Farliga idéer är en global bästsäljare. Ledarskapsparadoxen har kallats ”en nådeskrift för ledare”.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker