Vi jagar efter lyckan, kanske mer än någonsin tidigare, trots att vi har det ganska bra i vår del av världen.
De senaste åren har även lyckoforskningen intresserat allt fler. Faktum är att vi idag vet ganska väl vad som gör oss människor lyckliga och man har även börjat utveckla självhjälpsmetoder baserade på denna kunskap som hjälper oss att öka lyckan i våra liv.
Men går livet verkligen ut på att vara lycklig?
Ekonomiska kristider, mänsklig girighet och miljöhot har åter satt moralfrågorna på agendan. Hur viktigt är det för oss att känna ansvar för andra och vår omvärld? Vad händer om vår strävan efter lycka för egen del inte är förenlig med en hållbar framtid för alla? Är ”lyckoprojektet” en återvändsgränd?
I Hur viktigt är det att vara lycklig? resonerar filosofen Bengt Brülde om hur mycket lycka vi egentligen behöver. Men också hur moraliska vi egentligen behöver vara. Alla kan inte vara Moder Teresa eller Nelson Mandela utan för de flesta handlar det om till synes små avväganden i vardagen. Ändå, menar Bengt Brülde, har vi stor möjlighet att påverka hur vi lever våra liv och de flesta skulle kunna göra mer. Slutligen ger han oss några riktlinjer för vårt sökande: Att göra något för att hjälpa människor i nöd, att utveckla sin generositet och sin moraliska medvetenhet – detta har inte bara effekter på andras lycka utan gör oss också själva lyckligare på sikt. Att finna gemensamma projekt och verksamheter man vill utföra för dess egen skull är också meningsskapande, liksom att finna sin egen väg i livet.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker