Kännetecknet för Epos är en flödigt berättande historia som gör det lätt att förstå sammanhangen. Böckerna är rikt illustrerade med tidslinjer, foton, teckningar och kartor. Läromedlet gör det möjligt att variera undervisningen. Epos 1a1, Epos A och Epos B presenterar historien kronologiskt. Epos Tema och Epos B och C är tematiska. Dessutom finns en Lärarhandledning. Tillsammans med webbtjänsten Historia Plus täcker Epos A och A och B kursen Historia 1b.
Läs mer
Epos 1a1
Epos 1a1 ger en översikt av historien från äldsta tid till 2010-talet. Tyngdpunkten ligger på 1800-talet och framför allt 1900-talet som skildras i andra halvan av boken.
Boken ger plats åt en berättande historia. För att få flyt i berättelsen, och i första hand förmedla de stora sammanhangen och de genomgripande förändringarna, har inslag som kunde fått vara med fått utgå. Det har varit viktigt att inte belasta texten med för många namn, händelser och årtal. I gengäld finns en mängd inskjutna exempel i form av "rutor" och bilder med fördjupande bildtexter som kryddar läsningen.
Vissa sidor i boken är av annan karaktär. Här presenteras epokbegreppen, historiebruk och historiemedvetande beskrivs lättfattligt - något som lyfts fram i den nya kursplanen. Det finns gott om historiska källor genom vilka eleverna kan öva tolkning och källkritisk förmåga med hjälp av uppgifter av olika svårighetsgrad.
Boken är indelad i fyra avsnitt:
Det första behandlar den äldsta historien fram till franska revolutionen. Här betonas integrationen mellan olika civilisationer. Syftet är att visa hur olika kulturer runt om i världen steg för steg växte ihop i ett nätverk.
Det andra avsnittet omfattar "det långa 1800-talet" och är mer Europacentrerat med franska revolutionen, den industriella revolutionen, imperialismen och utvecklingen fram till första världskriget.
Det tredje avsnittet är världskrigens tid, med diktaturernas frammarsch kontra de länder som förblev eller blev demokratier.
Det sista avsnittet handlar om tiden efter 1945: kalla kriget, de svenska rekordåren, Afrikas frigörelse, det europeiska samarbetet, ungdomsprotesterna 1968, den nya livsstilen med det framväxande miljömedvetandet och det homogena Sveriges förvandling till ett mångkulturellt samhälle.
Epos A
Epos A är en förkortad version av Epos A och B. Boken passar utmärkt för Historia 1b tillsammans med källövningarna i Historia Plus. I Epos A har den grundläggande kronologin från antiken till nutid behållits. Det bästa och mesta av Epos A och B finns kvar: Ingresserna och sammanfattningarna, faktarutorna, tidslinjerna, och de fina illustrationerna. De största stoffnedskärningarna har gjorts i kapitlen som tar upp tiden före 1800.
I den omarbetade upplagan av Epos A har framför allt all text om tiden efter andra världskriget skrivits om, fått många nytillskott och helt omdisponerats. Den nya texten kan ses som samtidsorienterande. Den syftar till att öka förståelsen för dagens värld genom att teckna den historiska bakgrunden till de politiska, ekonomiska och sociala frågor som eleverna möter i dagens samhällsdebatt. Genomgående gäller att texten lyfter fram de breda linjerna och utvecklingens huvuddrag snarare än enskilda händelser och personer. Förbättringarna och tilläggen gör att Epos A blivit 32 sidor större.
Epos A och B
Epos A och B passar utmärkt för Historia 1b tillsammans med källövningarna i Historia Plus. Boken beskriver världens och Nordens historia kronologiskt från förhistorien till dagsläget. Tyngdpunkten ligger på västvärldens historia där även medeltiden och den tidigmoderna perioden får stort utrymme. Bärande teman är makt - resursfördelning, vardagslivets och kvinnornas historia, samt stabilitet - förändring: alltså både de mer långsamt förändrade strukturerna och de mer epokgörande.
Boken har en flödigt berättande framställning och är rik på konkreta intresseväckande exempel. Språket är anpassat för m
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker