Betyg skall idag sättas utifrån i förväg bestämda kunskapskrav. En elev har rätt till förhandsinformation om vilka kunskaper som krävs för att få ett visst betyg. Läraren ska kunna motivera varför eleven fått det specifika betyget – och vilka kunskaper som fattas för ett eventuellt högre betyg. Elevens beteende ska inte vägas in i betyget.
Läs mer
Det är ett av budskapen i Vad krävs nu? Här diskuteras det nya betygssystemet i grundskolan och gymnasieskolan. Per Måhl ger exempel på hur prov kan utformas och användas i betygsbedömning.
Hur man bäst kan hjälpa de svaga eleverna är en annan infallsvinkel. Det åligger skolan att upprätta åtgärdsprogram för elever som inte lär sig det som krävs. I boken beskrivs hur ett åtgärdsprogram kan se ut och utvärderas.
Vidare diskuteras också rätten att pröva, utvecklingssamtal och föräldrars rättigheter.
I Vad krävs nu? förklaras också viktiga begrepp som t.ex. kunskapsstandardmodell, mätmodell, krav, kriterier, individrelaterade bedömningar och garanterad undervisningstid. Per Måhl lyfter med entusiasm och glöd fram många frågor som lärare ställer sig idag. Boken vänder sig till lärare, föräldrar och politiker.
"...en föredömligt konkret, lättläst och logiskt klar beskrivning och analys av innebörden i allt det nya. Läsningen är full av aha-upplevelser…" (Torsten Madsén, Pedagogiska Magasinet 4/98)
"...pedagogiskt disponerad, logiskt argumenterad och spänstigt skriven... en nyttig hjälp i arbetet på att förstärka skolans kunskapsutvecklande funktion." (Anders Ternström, Lärarnas Tidning 18/98)
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker