I denna handbok behandlas de olika former av tvångs- och avtalsupplåtelser som gäller för rätt till utrymme för ledningar och master. Ledningsrättslagen presenteras liksom de olika avtalslösningar som står till buds avtalsservitut, allmän nyttjanderätt, anläggningsarrende, lägenhetsarrende, lokalhyra och hyra av lös egendom. Även tillstånd till upplåtelse på allmän platsmark presenteras.
Ledningar med tillhörande anläggningar samt master är i de flesta fall av allmännyttig karaktär och det ger ofta möjlighet till tvångsupplåtelse genom myndighets- och/eller domstolsbeslut enligt bl.a. ledningsrättslagen. Avtalslösningar är dock i praktiken vanligast.
Upplåtelser för ledningar i praktiken behandlar ett stort antal frågor som fastighetsägare och ledningsägare ställs inför i praktiken, bl.a. beskrivs under vilka förutsättningar tvångsupplåtelse får beslutas samt vilken avtalslösning som kan användas i olika situationer. Vidare vilka för- och nackdelar som finns med de olika upplåtelseformerna för att i en situation kunna välja den upplåtelseform som passar bäst.
Upplåtelser för ledningar i praktiken ingår som en specialbok för just ledningar och master i en serie böcker utgivna av Norstedts Juridik som behandlar rättigheter till och i fast egendom. Andra böcker i serien i vilka Nils Larsson och Stieg Synnergren medverkar som författare är Kommersiella hyres- och arrendeavtal i praktiken (sjätte uppl. 2018), Bostadshyresavtal i praktiken (femte uppl. 2018), Jaktarrende (andra uppl. 2008), Arrende- och andra nyttjanderättsavtal i praktiken (femte uppl. 2018) samt Fastighetstransaktioner i praktiken (andra uppl. 2017). Larsson och Synnergren medverkar även i förlagets samlingsverk Jordabalken med kommentarer till 7, 12 och 14 kap. jordabalken (andra uppl. 2012). De är också författare till förlagets lagkommentar JB 7 kap. En kommentar (första uppl. 2017).
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker