SNS Konjunkturråd 2005 tar upp behovet av förändringar av det svenska skattesystemet ur tre perspektiv: önskvärdheten att återupprätta principerna från skattereformen för femton år sedan, nödvändigheten att ta hänsyn till omvärldsförändringar sedan dess inte minst internationaliseringen samt vikten av att bättre beakta förutsättningarna för tillväxt.
Vad kännetecknar ett bra skattesystem? Hur ska man se på 1990 års skattereform och alla de förändringar i skattesystemet som skett sedan dess? Internationaliseringen ökar den potentiella rörligheten hos flera skattebaser och därmed också den internationella skattekonkurrensen. Är det möjligt att hålla fast vid dagens skattenivåer och skattestruktur? Är skattekonkurrens enbart av ondo?
Rapporten drar upp konturerna för några angelägna skattereformer. Hur bör skatte- och bidragssystemen förändras för att minska arbetslösheten och för att öka arbetskraftsdeltagande och sysselsättning? Ska hushållsnära tjänster ha skattelättnader? Den svenska kapitalbeskattningen bör bli mer likformig och neutral i förhållande till medborgarnas sparande och för att stödja tillväxten i ekonomin. Är det dags att mildra dubbelbeskattningen av aktieutdelningar? Bör förmögenhetsskatten tas bort? Varför bör fastighetsskatten vara kvar?
SNS Konjunkturråd 2005 består av
Stefan Lundgren, docent i nationalekonomi, vd för SNS och ordförande i Konjunkturrådet
Peter Birch Sörensen, professor i nationalekonomi vid Köpenhamns universitet och ordförande för Ekonomiska Rådet i Danmark, ett rådgivande organ till regeringen och folketinget
Ann-Sofie Kolm, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet
Erik Norrman, fil dr och universitetslektor i nationalekonomi vid Lunds universitet samt konsult i skattefrågor.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker