Bevisen är entydiga, jämlika samhällen är friskare och mår bättre. Förklaringen ligger i oss själva och vårt ursprung. I öTänk på avståndet, ojämlikheten dödar!ö, berättar Richard G. Wilkinson med ett tydligt språk om varför jämlika men fattiga samhällen mår bättre än rika samhällen med hög social skiktning, och om varför människan egentligen mår så dåligt i situationer där hon saknar möjlighet att påverka sin egen tillvaro. Boken ger också svar på varför det exempelvis är i denna grupp människor som de flesta våldshandlingarna i det civila samhället utspelar sig och varför just heder är så viktigt för människor i utsatta situationer.
Människor dör yngre i samhällen med stora inkomstklyftor. Ett lands genomgående folkhälsa grundas inte i första hand på faktiskt materiell välfärd utan på mer relativa faktorer. När avståndet mellan högt och lågt blir större, då försämras befolkningarnas hälsa överlag. Vårt välmående avgörs till stor del av hur vi uppfattar oss själva i förhållande till vår omvärld.
Det är vår biologiska natur som gör att vi är så känsliga inför skillnader i våra mellanmänskliga relationer. Vi vet idag att stress gör oss mer utsatta för ett stort antal sjukdomar. Faktum är att brist på vänskap, respekt och jämlikhet är kraftfulla stressalstrare för så gott som alla primater.
Slutsatsen blir att ett jämlikare samhälle också med stor sannolikhet är ett friskare samhälle. Men i bokens argumentation finner vi också det uppseendeväckande resultatet att folkhälsoeffekterna av ökad jämlikhet är lika tydliga i både fattiga och rika länder.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker