spara 10%
2 säljare
Svensk måltidskultur
De senaste hundra åren har det mesta som rör mat och måltid i Sverige förändrats.
Hur gick det egentligen till när tacos och thaimat ersatte saltströmming och blodpudding på middagsborden?
Hur kunde vin och vatten ersätta mjölk som måltidsdryck?
Varför har knivhyllan ersatt bokhyllan som markör av kulturellt kapital?
I boken får vi följa med in i hemmens och köksskåpens dolda vrår och får nya perspektiv på matlagning och måltider i förändring.
Håkan Jönsson tar med läsaren på en historisk resa och visar hur vispar, måttsatser, sockerkakor, lufttorkade skinkor och mycket annat har bidragit till att skapa en måltidskultur med svenska särdrag. I boken behandlas också generella frågor kring måltidskulturer - dess uppkomst, utveckling och förändring. Hur skapas föreställningar om gott och äckligt, fint och fult, vi och dem, manligt och kvinnligt mitt i vardagens hackande, vispande, stekande och kokande?
Boken vänder sig till alla som är intresserade av mat, matlagning och måltider, men kanske allra mest till den som är intresserad av att få nya perspektiv på de snabba kulturella förändringar som pågår i Sverige.
Håkan Jönsson är docent i etnologi vid Lunds universitet, med mat och måltidskultur som specialitet. Med sin bakgrund som kock kan Jönsson förena praktikerns och akademikerns perspektiv på matlagning och måltider på ett ovanligt och nydanande sätt. Bland hans tidigare böcker märks Den gastronomiska revolutionen och Från krog till krog (med Richard Tellström).
Utgiven: 2020
ISBN: 9789189063167
Förlag: Carlsson
Format: Inbunden
Språk: Svenska
Sidor: 186 st
De senaste hundra åren har det mesta som rör mat och måltid i Sverige förändrats.
Hur gick det egentligen till när tacos och thaimat ersatte saltströmming och blodpudding på middagsborden?
Hur kunde vin och vatten ersätta mjölk som måltidsdryck?
Varför har knivhyllan ersatt bokhyllan som markör av kulturellt kapital?
I boken får vi följa med in i hemmens och köksskåpens dolda vrår och får nya perspektiv på matlagning och måltider i förändring.
Håkan Jönsson tar med läsaren på en historisk resa och visar hur vispar, måttsatser, sockerkakor, lufttorkade skinkor och mycket annat har bidragit till att skapa en måltidskultur med svenska särdrag. I boken behandlas också generella frågor kring måltidskulturer - dess uppkomst, utveckling och förändring. Hur skapas föreställningar om gott och äckligt, fint och fult, vi och dem, manligt och kvinnligt mitt i vardagens hackande, vispande, stekande och kokande?
Boken vänder sig till alla som är intresserade av mat, matlagning och måltider, men kanske allra mest till den som är intresserad av att få nya perspektiv på de snabba kulturella förändringar som pågår i Sverige.
Håkan Jönsson är docent i etnologi vid Lunds universitet, med mat och måltidskultur som specialitet. Med sin bakgrund som kock kan Jönsson förena praktikerns och akademikerns perspektiv på matlagning och måltider på ett ovanligt och nydanande sätt. Bland hans tidigare böcker märks Den gastronomiska revolutionen och Från krog till krog (med Richard Tellström).
239 kr264 krSpara 25 kr (10%) mot nypris
Fri frakt & skickas inom 1-3 vardagar
Köpskydd med Studentapan
Varje köp täcks av Studentapans köpskydd som säkerställer att boken kommer fram, att du får rätt bok och att skicket stämmer överens med beskrivning.