Ungefär hälften av alla cancerpatienter får strålbehandling någon gång under sitt sjukdomsförlopp. Men vad innebär strålbehandlingen egentligen för dig som i något skede arbetar med den? Och – inte minst – vad innebär den för patienten själv?
Strålbehandling – Teori och praktik ger en bred och fördjupad bild av både bakgrund, teknik och praktik kring hur strålbehandlingen fungerar idag. Boken är särskilt lämplig som utbildningsmaterial för dig som ska börja arbeta med strålbehandling inom sjukvården, men även för personal som redan vårdar dem som behandlas. Den vänder sig också till dig som träffar patienter som tidigare genomgått behandling och vill förstå vad de gått igenom och hur det senare kan påverka dem.
De fysikaliska och biologiska grunderna följs av en presentation av den utrustning som används och en beskrivning över hur behandlingar genomförs i praktiken. Författaren redogör särskilt noga för extern strålbehandling, eftersom det är den vanligaste tekniken. I boken beskrivs speciella behandlingstekniker som bara utförs vid några få kliniker i Sverige. Rikliga illustrationer kompletterar texterna.
Jan Degerfält, universitetsadjunkt vid Lunds universitet, har som utbildare sett behovet av kurslitteratur som framställer detta viktiga område.
Jan Degerfält är född 1958 i Västerbotten och sedan 40 år bosatt i Lund. Han har arbetat med strålbehandling under i stort sett hela sitt yrkesliv och haft många utbildningsuppdrag. Tidigt upptäckte han behovet av undervisningsmaterial, vilket ledde till att han själv skrivit mycket i ämnet.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker