Frågan om språket ger upphov till medvetandet eller tvärtom är urgammal. I neurovetenskapen hävdas ofta att språket följer av medvetandet. Berg finner i den moderna neurovetenskapen tvärtom stöd för tanken att hjärnan inte kan ha utvecklat den reflekterande intelligensform som är specifik för människan utan de former av socialitet som utvecklades hos våra förfäder: först är vi sociala och därigenom utvecklar vi medveten intelligens. I en tid då språket genom nya media genomgår en revolution av nya former och innehåll kan man ställa sig frågan om den neurologiska utvecklingen för vår art kommer att gå allt snabbare?
I Socialitetens psykologi tar Berg avstamp i pragmatisk socialpsykologi och använder exempel från neurovetenskapen för att belysa utveckling och integration av en teori där språket ses som en särskild form av socialitet. Berg specificerar konkret vilka drag i språket som utvecklar reflekterande intelligens.
Boken är en lämplig introduktion till socialpsykologin som en modervetenskap för socialvetenskaperna, samtidigt som den konkretiserar och exemplifierar språkets revolutionerande inverkan på intelligensen.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker