När läkare och andra som arbetar i vården möter sina patienter står de inför den svåra uppgiften att försöka förstå och hjälpa människor som lider på många olika sätt och av många olika anledningar. Detta är ett tolkningsarbete som kräver stor kunskap och erfarenhet av lyssnandets konst.
I tider av tilltagande biologisering är det viktigt att peka på hur sjukdomen rymmer många olika dimensioner. Den sjuka människan lever i ett samhälle och en kultur som präglar hennes upplevelser. Kropp, tanke och känsla är sammanvävda i livet med sjukdomen. Sjukdomar är berättelser på samma gång som de är fysiologiska tillstånd.
Utifrån fenomenologin och hermeneutiken, två besläktade filosofiska tanketraditioner, tillhandahåller författaren teorier om sjukdomars natur och mötet med den sjuka människan som kastar nytt ljus över den medicinska praktiken. De förankras i den kliniska vardagen genom fallbeskrivningar om personer med ett vitt spektrum av vanliga tillstånd och sjukdomar: utmattningsdepression, influensa, diabetes, huvudvärk, prostatacancer, ryggproblem, posttraumatiskt stressyndrom och hjärnblödning.
Boken är framför allt avsedd att användas på läkarutbildningen i kurser i patientkommunikation och i medicinens filosofi och etik. Den är även av intresse inom andra vårdutbildningar och för alla som vill veta mer om sjukdomars mening, ett ämne som blir mer och mer aktuellt i vår samhällsdebatt.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker