"Angelägen läsning för alla med minsta intresse för hur det ska gå för vårt samhälle."
Ur Andreas Cervenkas förord
"Simma med hajar är nyfiken, nyanserad och samtidigt komplett skräckinjagande - med andra ord ett underbart stycke journalistik."
Thomas Engström, Expressen
"Fascinerande ... Ruskigt underhållande samhällskritik."
Dagens Nyheter
Finansvärlden beskrivs ofta som en värld av girighet, lättja och frosseri. Men är banktjänstemän verkligen onda? Har de några större mål än egen vinning? Och framför allt: Har bankerna bytt kurs sedan finanskrisen 2008, eller är det bara en tidsfråga innan de återigen sätter världsekonomin i gungning?
Journalisten Joris Luyendijk ägnade två år åt att försöka förstå Londons mytomspunna bankvärld. Till en början visste han lika lite som de flesta av oss, alltså nästan ingenting, men steg för steg tog han sig djupare in i finanskvarterens slutna universum. Det han lärde sig var både fascinerande och djupt oroande.
Simma med hajar är en resa rakt in i finanselitens mörka hjärta en vass och underhållande skildring av bankdistriktens skamlösa lyxlirare och dess visselblåsare. När man inser att bankerna idag, trots alla larmsignaler och kriser, har en enorm makt att forma våra liv riskerar skrattet att sätta sig i halsen.
Joris Luyendijk (född 1971) är journalist och författare till fem böcker. Efter finanskrisen
2008 var han baserad i London, där han skrev om bankvärlden för bland annat The Guardian.
Simma med hajar har sålt 300 000 exemplar i Nederländerna och ges ut i över 15 länder.
"Vi lever i ett finansiellt system som absurt men bäst beskrivs som ett passagerarplan med brinnande motor och tom cockpit, skriver The Guardian-journalisten Joris Luyendijk i den mycket underhållande och mycket skrämmande Simma med hajar - en resa mot finansvärldens innersta (Natur & Kultur, 2015). Genom hundratals socialantropologiska intervjuer med vitskjortor i London City, Europas finanscentrum, reder han ut hur Lehman Brothers-kraschen 2008 kunde inträffa. Det visar sig att ingen riktigt var ansvarig. Shit happens, liksom. Ett oreglerat kluster av trevliga bankmän, komplicerade finansiella produkter, korrupta värderingsinstitut och banal girighet samverkade - och plötsligt var vi en hårsmån från kollaps. Ingen hittepå-systemkollaps orsakad av naiva vegetarianer utan en riktig systemkollaps. Tomma bankomater, på den nivån. 2008-kraschen slutade illa nog, med världsekonomisk inbromsning. Luyendijk visar att investmentbankerna opererar likadant - igen. Allt det här kanske låter djupt deprimerande, men tvärtom: läget kunde ha varit mycket, mycket värre. Än finns det tid. Innan mörkret faller."
Fredrik Virtanen, Aftonbladet
"En lysande reportagebok som jag kan rekommendera till alla med minsta samhällsintresse ... rafflande, eftersom den ger ett så oväntat perspektiv på finansvärlden."
Rasmus Landström, ETC
"Den kanske viktigaste insikten från läsningen av Joris Luyendiksreportagebok Simma med hajar är att inuti dagens gigantiska bankimperier och finansinstitut finns det ingen som bryr sig om huruvida verksamheten kan vara skadlig för samhällsekonomin eller ens deras eget företag.
Inte för att alla är onda eller vansinnigt giriga, utan på grund av djupt strukturella problem ... Finansbranschens totala frihet att spekulera med skattepengar som slutgiltig säkerhet är en av vår tids stora politiska frågor."
Martin Aagard, Aftonbladet
"Den mest underhållande boken om bankvärlden sedan Bluffpoker."
Simon Kuper, krönikör i Financial Times
"Det är en brilliant och pedagogisk framställning där man i slutändan känner sig som en fullfjädrad deltagare i finansvärlden med alla dess specialbegrepp och rituella beteenden."
BTJ
"Denna utforskning av bankernas inre liv är både enormt underhållande och djupt skrämmande.
Problemet är inte (främst) att onda människor jobbar på bankerna. Det är mycket läskigare än så."
Oliver Burkeman, författare
"Kompakt, läsvärd och fyllig."
Der Spiegel
"Starkt rekommenderad läsning. Tar sig in under bankmännens hud bättre än någon annan bok jag läst."
Ian Fraser, Huffington Post
Originaltitel: Dit kan niet waar zijn
Översättare: Per Holmer
Omslagsfoto: Howard Kingsnorth
Porträttfoto: Jelmer de Haas
Omslag: Conny Lindström
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker