Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid; Agnes Hulthén, Erik Cardfelt, Karin Olsson; 2012
Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid; Agnes Hulthén, Erik Cardfelt, Karin Olsson; 2012

Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid

av Agnes Hulthén, Erik Cardfelt, Karin Olsson

  • Utgiven: 2012
  • ISBN: 9789197623810
  • Sidor: 112 st
  • Förlag: Prolog Mat & Media
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska

Om boken

Midsommaraftonen 1523 tågade Gustav Vasa in i Stockholm och markerade att medeltiden slutade och renässansen började - fast det visste han ju inte själv. När barnbarnsbarnet Kristina hundratrettio år senare abdikerade och flyttade till Rom hade en hel del förändrats, inte minst matkulturen. Den katolska kyrkans hårda fasteregler försvann med reformationen. Att Sverige blev större till ytan genom erövringarna i Baltikum och Tyskland gav medborgare med andra mattraditioner och sätt att tillaga mat på. Upptäkten av nya världsdelar och handelsvägar förde nya råvaror till Europa, råvaror som också nådde hit. Varför en bok om mat från den svenska renässansen? Jo, för att Sveriges historia - för att travestera Erik Gustaf Geijer - är en historia om dess måltider. "Renässansmat ? Recept och mathistoria från Vasaättens tid" är en modern kokbok med recept anpassade för dagens Sverige. De flesta ingredienser finns i vanliga matbutiker. Men boken är också en kulturhistorisk beskrivning av den svenska renässansen, då så mycket förändrades. Karin Olsson skrev 1994 den första svenska kokboken med afrikanska recept "Mat från Afrika", och var redaktör för en serie med böcker om afrikansk kultur. Bok nummer två i serien var en bok med sånger från Afrika och den tredje och avslutande delen "Textil i Afrika" skrevs av Erik Cardfelt, som också stod för den grafiska formgivningen av böckerna. 2005 utgav Karin Olsson och Erik Cardfelt boken "Mat från Öland" med klassiska recept från Sveriges gröna ö. Agnes Hulthén har under många år arbetat med att levandegöra den svenska historien och inte minst bidragit till att lyfta fram ett av Sveriges mest bortglömda fältslag, det vid Axtorna i Halland 1565. Mer än 4 000 människor dog, men eftersom danskarna vann har svenskarna glömt slaget, och då Halland idag är en del av Sverige är inte heller danskarna särskilt intresserade av att hålla minnet vid liv.

Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker

Mer om Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid (2012)

I augusti 2012 släpptes boken Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid skriven av Agnes Hulthén, Erik Cardfelt, Karin Olsson. Den är skriven på svenska och består av 112 sidor djupgående information om mat och dryck. Förlaget bakom boken är Prolog Mat & Media.

Köp boken Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid på Studentapan och spara pengar.

Referera till Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid

Harvard

Hulthén, A., Cardfelt, E. & Olsson, K. (2012). Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid. Prolog Mat & Media.

Oxford

Hulthén, Agnes, Cardfelt, Erik & Olsson, Karin, Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid (Prolog Mat & Media, 2012).

APA

Hulthén, A., Cardfelt, E., & Olsson, K. (2012). Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid. Prolog Mat & Media.

Vancouver

Hulthén A, Cardfelt E, Olsson K. Renässansmat : recept och mathistoria från Vasaättens tid. Prolog Mat & Media; 2012.

Köp boken

Helt ny

222 kr