Varje medarbetare vill bli sedd, bedömas efter sina insatser och ha rätt lön. Rättvis lön är kanske en vision, men genomtänkta, könsneutrala och välgrundande löner kan åstadkommas. En sådan lönebildning präglas av systematik, struktur, genomskinlighet och acceptans.
Att kompetens ska ge högre lön är ett vanligt argument. Men kompetensbegreppet är mångtydigt och kan leda till kontroverser i lönebildningssammanhang. Under kompetensens täckmantel döljer sig såväl krav i arbetet som förmågor hos den enskilda människan.
Inom ramen för Arbetslivsinstitutets LÖV-program har programmets lönebildningsexpert Anita Harriman och arbetslivskonsult Eva R Andersson tagit fram en metod för att utifrån värdering av arbetets krav, härleda och bedöma kvalifikationer och kompetens som har betydelse för en individuell lön. Vilka kunskaper och vilket ansvar krävs i ett visst arbete? Vilket kunnande och ansvarstagande bedöms arbetstagaren ha? I den samstämmighet som råder mellan kraven och förmågan att uppfylla kraven kan de individuella kvalifikationerna bedömas och belönas.
I boken finns konkreta exempel och användbara redskap för företag, som vill utveckla sin löenbildning. Den förmedlar kunskaper, insikter och mod i den svåra konsten att förverkliga verksamhetsanpassade och så lång möjligt rättvisa löner.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker