Mycket har sagts och skrivits om polarisering men sällan med några historiska tillbakablickar. Ibland kan det nästan framstå som att polarisering är ett helt nytt fenomen.
I den här boken vänder åtta idéhistoriker på perspektivet och argumenterar för att företeelsen är lätt att finna även i det förgångna. Skribenterna ger oss inblickar i polariserade situationer och konflikter som i exempelvis 1500-talets franska religionskrig, 1800-talets sexualmoraliserande och 1970-talets högljudda politiska retorik.
Vi stöter på polarisering när skillnader och konflikter förenklas till en enda fråga. När den andra partens åsikter utpekas som rakt motsatta till de egna fördjupas också oenigheten: allt av värde representeras av den egna sidan. Det uppstår en vi mot dem-situation som motverkar all möjlig samsyn och kompromissvilja. Det är här polariseringen bränner till ett starkt spänningsfält som tydligt känns igen även i ett historiskt ljus. I texterna möts vi av gamla kändisar som kättare, kålsupare, kommunistspöken, kulturmarxister, nyttiga idioter och världens dyraste sjukhus.
Medverkande: Henrik Brissman, Charlotte Christensen-Nugues, Fredrik Eklöf, Frits Gåvertsson, Bruno Hamnell, Jonas Hansson, Thomas Kaiserfeld, Monica Libell.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker