”Populärvetenskap av högsta klass. Alla de nödvändiga ingredienserna finns där: en påläst författare, ett pedagogiskt sinnelag och en prosa med gott flyt.”
Svenska Dagbladet
Hur blev människan med språk? Var, när och varför började vi tala? Det är en av historiens stora gåtor. Än är vi långt ifrån en lösning, men med hjälp av så olika vetenskaper som arkeologi, neurologi, lingvistik och biologi kan vi numera dra några slutsatser, avfärda vissa äldre hypoteser och uppställa nya frågor.
Med entusiasm och sakkunskap lotsar Sverker Johansson läsaren genom en djungel av ledtrådar och teorier. Sökandet efter språkets ursprung börjar många miljoner år tillbaka i tiden, då dagens apor och människor gick skilda evolutionära vägar. Det slutar vid den punkt dit det går att härleda förlagorna till de språk som talas i dag, det vill säga för omkring fem tusen år sedan. Däremellan får vi stifta bekantskap med Homo erectus och neandertalare, med Darwin och Chomsky, med delfiner och näktergalar, med syntax och interjektioner.
Men hela tiden tycks spåren leda tillbaka till den omvälvande period för omkring en och en halv miljon år sedan, då våra förfäder i Afrika ställdes inför nya situationer och alltmer började skilja sig från övriga djur – och där språket av allt att döma tycks ha spelat en nyckelroll.
”En formidabel bildningsresa … Det här är boken lingvisterna i Sverige behövt så länge… Jag kräver en augustprisnominering.”
Expressen
”Johansson berättar med entusiasm och vilja att folkbilda. Förtjusningen smittar.”
Språktidningen
”Detta är vetenskap och populärvetenskap av bästa märke, och det finns ingen bok på svenska som kommer i närheten vad det gäller bredd och djup.”
BTJ
"En fascinerande och intressant översikt kring människans språk."
Smålandsposten
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker