Kunskap om människor handlar alltid om föreställningar om kvinnor och män. Det finns mycket man kan få syn på genom att inte se samman människor i en enda kategori. Bakom problem med orättvisa villkor döljer sig strukturer, aktörer, mekanismer och föreställningar.
Vi upplever både till vardags och genom forskningsresultat att förändring sker samtidigt som könen verkar hamna i nya typer av åtskillnader och hierarkier. När jämn könsfördelning nåddes i den svenksa riksdagen, flyttade makten till nya former för transnationella, nationella och regionala nätverk och partnerskap. Genusordningen verkar återskapas och uppträda i nya skepnader.
I denna bok finns olika berättelser om fasta strukturer och förändringsmöjligheter. De representerar forskning som bedrivs vid genusvetenskap vid Karlstads universitet. Det är olika bitar som fogas samman till en större bild. Här identifieras såväl aktörer och förhandlingsprocesser som strukturer. Det mångvetenskapliga arbetssättet har inneburit nya sätt att förstå kopplingen mellan idévärlden och den materiella världen och på så vis givit nya svar på frågor både om trögheterna i strukturerna och om de öppningar som kan finnas.
Vår förhoppning är att boken ska bidra till fördjupad förståelse för några orsaker, mekanismer och handlingsutrymmen som formar vardagen. Kanske kan den ge inspiration till politiskt arbete för att förändra ojämlika genusrelationer och luckra upp cementerade strukturer.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker