Under början av 1500-talet trädde olika samhällsgrupper
i Sverige i allians med varandra i en gemensam kamp mot Gustav Vasas regim. I dessa allianser ingick även kyrkans representanter, allt från sockenpräster till biskopar. De olika samhällsgrupperna i dessa upprorsallianser kunde ha olika skäl till sin agitation, men de samlades alla i ett samfällt motstånd mot de pågående omdaningarna av kyrkans lära och bruk, det vill säga den process som vi kallar reformationen.
Detta reformationsmotstånd, och den fromhetskultur som detta motstånd vilade på, undersöks i denna bok där fokus dessutom riktas mot regeringsmaktens respons på denna agitation. Författaren omprövar också vad vi på grundval av samtida källor kan dra för slutsatser om kyrkans mäns agerande under de uppror som ägde rum under Gustav Vasas första tjugo år vid makten (1523-1543).
I boken kompliceras den traditionella bilden av reformationens införande i Sverige och det tecknas en bild av uppror som till stora delar syftade till bot och försoning. De beskrivs också som början på en längre tids förhandlingar om den traditionella religionens roll i det svenska riket.
Martin Berntson (f. 1972) är fil. dr i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han har tidigare bland annat publicerat avhandlingen Klostren och reformationen. Upplösningen av kloster och konvent i Sverige 1523-1596 (Norma 2003) och flertalet artiklar med anknytning till både senmedeltida kyrkoliv, reformationen i Norden och till det nutida mångreligiösa svenska samhället.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker