2019 är Laxens år. International Year of the Salmon 2019 är ett internationellt initiativ för att öka intresset för åtgärder och forskning om de vilda laxbestånden och laxens livsmiljöer.
I Sverige finns cirka 40 bestånd av vild lax, det vill säga naturligt reproducerande bestånd utan någon odling av laxungar. 16 älvar med vildlaxbestånd mynnar ut i Östersjön, drygt 20 vattendrag med vildlax mynnar ut i Kattegatt och Skagerrak och två älvar med vildlax mynnar ut i Vänern.
I boken Lax & laxfiske får du läsa om laxfiskets historia, fångster och laxens livsmönster. Men laxnestorn Jan Johansson lär dig också att tolka vattenföring och väder i anknytning till fiskens viloplatser och bitvillighet när laxen efter sin födokur i havet vandrar upp i älvar och åar.
Genom hela boken förmedlar Jan Johansson sin breda kunskap och erfarenhet till läsarna förvärvat genom ett långt och intensivt liv som lax- och havsöringsfiskare. I tanke, ord och bild är ämnet fascinerande, vilket gör innehållet levande och inspirerande.
Jan Johansson är född 1943 i Kungälv, en stad som han fortfarande är bosatt i. Förutom lax- och havsöringsfiske, är natur och sport hans stora intresse. År 1961 18 år gammal blev han världsmästare i casting i Oslo. För sina idrottsliga prestationer, hedrades han 1962 i Kungälv med Lions guldmedalj.
I samband med sin bok Laxfiske, som kom ut 1982 i Sverige och Norge, tilldelades han 1983 Svenskt Fiskes bokpris. Med boken som underlag spelades 1983 den första videofilmen in om laxfiske i Norden. Ytterligare utmärkelse fick han 2015, då han av Dunkrokens Gille tilldelades Smedmanspriset. Under åren från 1997 till och med 2014 hade Jan Johansson och hans hustru Christina ansvar för Sæter Fiskecamp i Surnadal, som blev något av en institution för lax- och havsöringsfiskare i de skandinaviska länderna.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker