Om jag har Aspergers syndrom. Då har jag haft den funktionsnedsättningen hela tiden utan att veta om det. I så fall har jag varit annorlunda hela mitt liv utan att jag har märkt någonting. Betyder det att mobbarna har haft rätt hela tiden när de har sagt åt mig att jag inte var normal?
Det här är några av de frågor som Lena Petersson bearbetar i sin självbiografi, en naken skildring om hur det är att växa upp med Aspergers syndrom. En bok om att övervinna svårigheter, att våga, att vinna och framför allt om att leva.
Hon verkar vara mycket ensam är första delen i Lena Peterssons självbiografi. Den andra delen heter Detta resulterade ofta i oro och gråt.
Det var i juli 2011 som Lena Petersson fick diagnosen för Aspergers syndrom, men vägen dit var lång och gick genom många svårigheter under uppväxten och senare. Svårigheter som helt säkert skulle kunnat varit betydligt mindre svåra om vetskapen kring funktionsnedsättningen funnits tidigare, både bland klasskamrater, lärare och andra både vuxna och jämnåriga. Inte minst för Lena själv. Denna självbiografi är hennes sätt att bearbeta sina upplevelser, samtidigt som den är en förhoppning om att skapa förståelse för vad det betyder att leva med Aspergers.
Hon verkar vara mycket ensam är en viktig bok, som ger en djup inblick i livet med Aspergers, en bok som berör med sitt nakna språk och ärlighet, som är intressant, kärleksfull och modig – med andra ord, en bok alla borde läsa.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker