Att tolka är ett naturligt sätt att förhålla sig till världen. Vi lever med och för varandra, men erfar och uppfattar vår omgivning olika. Inom vård och omsorg finns det en central etisk plikt: att se och erkänna lidande hos en annan människa utan att förminska det eller omskriva det till något annat. Men vad innebär denna plikt i det faktiska mötet med patienten och vad lär den oss om den mänskliga förståelsens grundvillkor?
För att belysa tolkningens meningsskapande möjligheter i det faktiska vårdmötet, utgår bokens författare bland annat ifrån Hans-Georg Gadamers och Paul Ricoeurs tankar kring hermeneutik. Hermeneutiken kan hjälpa oss att upptäcka förgivettagna uppfattningar i den konkreta vårdsituationen. Den ger tankeredskap som lyfter fram något nytt och annorlunda. Därigenom har hermeneutik potential att skapa en etiskt medveten och medmänsklig vårdverklighet för både patienter och vårdare.
I Hermeneutik i vårdpraxis medverkar framstående forskare från hela Norden.
Erna Lassenius är psykiatrisk specialistsjuksköterska, doktor i hälsovetenskaper och verksam inom högskolan i Sverige. Hon är även verksam som omvårdnadshandledare på vårdvetenskaplig grund.
Elisabeth Severinsson är professor vid Høgskolen i Vestfold, Norge, och forskningsledare vid Senter for kvinne-, familie- og barns helse.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker