Denna avhandling visar att begreppet hälsa är något annat och något mer än biologiska basfakta och medicinska rön. Ania Willman, legitimerad sjuksköterska och högskoleadjunkt lägger här grunden för ett nytt sätt att tänka kring begreppet hälsa inom omvårdnad. Författaren är ledamot av SBU:s expertgrupp, Statens beredning för medicinsk utvärdering, ordförande i Riksföreningen för Omvårdnadsteorier, samt, tidigare, ordförande i Socialstyrelsens expertgrupp för omvårdnad.
Författaren påvisar i boken att det ur flera aspekter är betydelsefullt att undersöka begreppet hälsa. År 2025 beräknas tjugo procent av befolkningen i Sverige vara 65 år eller äldre. År 1850 var motsvarande procenttal fem. Amerikansk statistik visar att personer mellan 65 och 69 i medeltal har fyra kroniska sjukdomar. För svenskar över 75 tenderar antalet kroniska sjukdomar att öka.
Medikaliseringen av de äldres hälsoproblem har förstärkts av att den sociala äldreomsorgen har byggts upp inom hälso- och sjukvård - istället för att byggas upp med hjälp av socialtjänst och bostadspolitik.
Medborgarnas attityder till hälsa och åldrande påverkar vårdkonsumtionen. Om frihet från sjukdom och lidande definieras som hälsa så innebär detta att ett antal fysiska, psykiska och sociala defekter och dysfunktioner definieras som "sjukdom" som då måste "botas". Den tilltagande medikaliseringen har blivit en krisfråga.
Ett nytt sätt att tänka. Denna bok visar på ett nytt sätt att tänka och undervisa när det gäller begreppet hälsa inom ämnet omvårdnad.
Vårdförbundet SHSTF har tagit initiativ till att successivt publicera FoU-rapporter av sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker som är olika långt på väg i sina forsknings- och utvecklingsprojekt.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker