Gyllene Äpplen att kalla ett historiskt arbete för något som kan missförstås som en handbok i trädgårdsodling har sina skäl. Äpplet står som symbol för kunskapen.
Vad den här antologin, med undertiteln idéhistorisk läsebok, vill visa är rikedomen i det historiska arvet. Någon liknande samling av texter och bilder av idéhistorisk art har aldrig givits ut. Urvalet omfattar hundratalet författare från tusen år, vilka grupperats dels kronologiskt, dels tematiskt. Antologin går från tidig medeltid fram till första världskriget och erbjuder inte bara de stora idéhistoriska vingslagen utan också småfåglarnas kvitter.
I Gyllene Äpplen får den svenska sakprosan sin stora chans. I sekler har bara den sköna litteraturen portionerats ut. Vårt historiska medvetande har i stort sett fått börja med Strindberg och det moderna genombrottet. Dags för ändring och ny kunskap, tid för närkontakt med historien istället för disputerande bearbetningar och förenklande populariseringar. Det betyder ett rejält omfång, ett bokstavligen "tungt" verk, men också många goda lässtunder.
»Gyllene Äpplen är ett storverk i varje bemärkelse av ordet. Förlaget Atlantis har med de två banden, de mer än 1400 sidorna och de många fina illustrationerna gjort sin hittills största satsning.«
Svante Nordin i Sydsvenska Dagbladet 21/3 1992
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker