I Sverige är Gunnar Myrdal främst känd som ena hälften av firman Alva och Gunnar Myrdal, och som en av huvudarkitekterna till det svenska folkhemmet. Han var långt före sin tid när han visade hur både en stark stat och ett starkt civilsamhälle behövs för att utveckla en välfärdsstat.
Men Myrdal gjorde också viktiga internationella insatser. Utanför Sverige nämns han ofta som en av 1900-taletsfrämsta samhällsvetare, särskilt tack vare hans analys av rasförtrycket i USA, i boken An American Dilemma, som var en milstolpe i kampen för lika rättigheter för alla. Under kalla kriget leder han energiskt FN:s insatser för Europas återuppbyggnad och försökte bygga en bro mellan väst och öst. Hans skarpa analys av underutvecklingens orsaker i Asien var ett viktigt bidrag till frigörelsen från fördomar och kolonialt förtryck.
I denna bok tecknas en helhetsbild av Gunnar Myrdals liv och arbete, från barndom till Nobelpris, inklusive det intensiva samarbetet med hustrun Alva. Fängslande beskrivs hur han utan skygglappar fann lösningar på svenska och internationella samhällsproblem. Det visar sig att de dilemman som Myrdal brottades med i sin yrkeskarriär är högaktuella än i dag, som sprickorna i det svenskavälfärdssamhället, rasismen i USA, framväxten av auktoritära regimer.
Claes Berg är fil. dr i nationalekonomi. Han har varit Riksbankens chefekonom, rådgivare åt centralbanker i Asien samt biståndskoordinator i södra Afrika. Han har publicerat böcker om apartheidpolitiken i Sydafrika, om Stockholmsekonomerna samt läroboken Global ekonomi.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker