Ett graviditetsbesked är en omtumlande upplevelse som kan tas emot med blandade känslor. Mitt i denna stora omställning ska den gravida kvinnan ta emot information om och ta ställning till fosterdiagnostik.
Metoderna för fosterdiagnostik utvecklas snabbt och de som utför undersökningarna blir allt duktigare. Små avvikelser, som inte behöver betyda någonting för barnets hälsa, kan hittas och skapa oro för de blivande föräldrarna. Genom sannolikhetsbedömningar identifieras kvinnor som har hög sannolikhet för att barnet de väntar har en avvikelse. Utifrån beräkningarna får kvinnan besluta om hon vill genomgå ytterligare undersökningar, som i sin tur kan betyda en ökad risk för missfall. Trots undersökningarna ges inga garantier att barnet kommer att födas friskt. Fosterdiagnostik väcker många etiska frågor, bland annat om det är rätt att kunna välja vilka individer som ska få födas. Ett stort ansvar läggs på de blivande föräldrarna att tidigt under graviditeten fatta beslut som de sedan lever med resten av livet. Föräldrarnas bedömningar sker i ljuset av deras tidigare erfarenheter och livssituation.
Barnmorskor som arbetar inom mödrahälsovård har en krävande uppgift att förmedla information om fosterdiagnostik så att den ger en god grund för kvinnans beslutsfattande.
Boken riktar sig främst till blivande eller redan verksamma barnmorskor. Den ger en översikt över olika metoder för fosterdiagnostik och avvikelser som kan upptäckas i samband med detta. Vidare beskrivs hur information kan ges, svårigheter med att ge information och vad den bör innehålla. Boken belyser även etiska och psykologiska aspekter på fosterdiagnostik.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker