Vad är det som försiggår inom en person som begår ett brott som omvärlden ser med avsky? Vill vi över huvud taget förstå de personer som utför dessa gärningar? Författarna till denna bok är båda verksamma som psykologer inom kriminalvården och arbetar med de allra tyngst belastade förövarna de som begår sexuella övergrepp. Med utgångspunkt i psykodynamisk teori tar författarna upp brottets psykologi och ger ett försök att skissa förövarens psykologiska bakgrund. De ställer sig frågan: Vad vill den här personen egentligen säga med sina handlingar? Här ges en översikt över olika förhållningssätt och behandlingsvägar när det gäller sexualbrott. I den kliniska verksamheten med dessa förövare är kartläggande av deras livshistorier ett viktigt instrument för att patienten ska få en bättre förståelse av sig själv. Grundsynen är att dessa människor orsakar andra människor stort lidande utifrån sitt eget lidande och målet är att patienten förstår den personliga innebörden av det övergrepp han begått.
Här ges beskrivningar över behandlingsformer, både i Sverige och utomlands och författarna redovisar erfarenheter från verksamheten vid Skogomeanstalten utanför Göteborg. Där har de under årens lopp mött närmare två hundra förövare av övergrepp mot barn och kvinnor. Författarnas utgångspunkt är att kunskap om ett beteende underlättar möjligheten att påverka det. Behandling av förövaren är ett sätt att värna om offret.
Boken riktar sig till verksamma inom vård och psykiatri, socialtjänst och kriminalvård, poliser, jurister och andra intresserade av kriminalvårdsdebatt.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker