"klassisk biografi... Genom sin forskning har Norrhem belyst ett väsentligt kapitel i det förflutna som vi alltför länge har ringaktat."
Svenska Dagbladet
"Ebba Brahe var onekligen en spännande dam - och Norrhem gör henne full rättvisa."
Norrtelje Tidning
Ebba Brahe (1596-1674) föddes in i en av landets mäktigaste släkter och kom under hela sitt sjuttioåttaåriga liv att leva med makten nära sig. Som ung vistades hon vid hovet och förälskade sig där i landets unge kung Gustav II Adolf. Deras kärlekshistoria har levt ett eget liv genom seklerna och gett upphov till myter, dramer och romaner.
Som vuxen blev Ebba maka, mor och farmor till inflytelserika politiker i stormaktstidens Sverige och hon spelade en aktiv roll i att bana väg för männen i hennes närhet. Genom äktenskapsmäkling, vänskap med kungahuset och genom att knyta andra viktiga vänskapsallianser öppnade hon dörrar för både söners och döttrars framgångar. Som änka ansvarade hon för att förvalta och utveckla ett stort gods- och bruksinnehav.
Ebba var maktlysten och praktlysten rik på framgång men mötte också motgång. Hon var en av de många kvinnor som under sextonhundratalets Sverige kom att spela en viktig roll i adelns maktutövning. Med god kännedom om politik och strategiskt tänkande bidrog hon till att skapa allianser som stärkte männens och barnens möjligheter.
Svante Norrhem, docent i historia, är verksam Umeå universitet. Han har tidigare publicerat doktorsavhandlingen Uppkomlingarna. Kanslitjänstemännen i 1600-talets Sverige och Europa (1994) samt Den hotfulla kärleken. Homosexualitet och vanlighetens betydelse (2001).
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker