Äldre personer som samtidigt har flera sjukdomar, så kallade multisjuka, och skröpliga äldre med olika funktionsnedsättningar hamnar ohjälpligt i kläm i dagens specialiserade vård- och omsorgssystem. En mängd olika insatser görs för äldre som har sammansatta behov, men det sker utan samordning. En dirigent saknas! Kostnaderna är höga kvaliteten är ändå ofta låg.
Författarna beskriver nuläget utifrån rikligt med aktuell forskning och de visar på vägar till förändring. Gruppen multisjuka behöver en sammanhållen verksamhet med gemensam styrning, prioritering och finansiering. Inrättande av äldreteam är en av förutsättningarna.
Faktauppgifter och analyser varvas med många illustrerande fallbeskrivningar. Här finns t.ex. 84-åriga Greta som bor i ordinärt boende och äter 14 olika läkemedel, en inte ovanlig situation. Anhörigas perspektiv framkommer också i ett kapitel. Bland dem märks frustrationen över att de ofta inte involveras tillräckligt innan de gamla alltför snabbt skrivs ut från sjukhus.
År 2000 passerade Sverige som första land i världen femprocentsgränsen: mer än var tjugonde person i befolkningen är över 80 år. Många försök till bättre samordning inom och mellan vård och omsorg är på gång. Men för att se om de nya sätten att organisera verksamheter verkligen fungerar krävs en ny sorts uppföljningar. Dessa måste göras ur ett helhetsperspektiv med de äldre i fokus i stället för att ingående granska enskilda verksamheter.
Boken är avsedd för utbildningar inom socialt arbete, social omsorg och vård, personal som arbetar med äldre, politiker och tjänstemän med ansvar för äldrefrågor samt intresserade äldre och anhöriga.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker