I sin nya bok Den högra handens tendens återvänder Carl-Göran Heidegren till Weimarrepublikens Tyskland och de personer som verkade i det omvälvande politiska och intellektuella klimat som rådde där.
Denna gång koncentrerar sig Heidegren på tre personer vilka alla kom att göra en politisk resa från vänster till höger eller drev omkring i det politiska spektrumet.
I fokus står dramatikern Arnolt Bronnen som kom att stå nationalsocialismen nära men senare i livet blev kommunist, och den judiske författaren Valeriu Marcu vilken hade beröringspunkter både till vänster och höger men tvingades fly undan nazisterna upprepade gånger. Vi möter också konstnären Rudolf Schlichter, en gång kommunist men allt mer dragen åt höger, tills Hitlerregimen 1937 klassade hans konst som degenererad och beslagtog den.
Omkring dessa tre karaktärer figurerar personer som Ernst och Friedrich Georg Jünger, Bertolt Brecht, Ernst von Salomon, Carl Schmitt m. fl. Män från skiftande platser i samhället och av skiftande politisk ställningstagande, men som på ett eller samma sätt ingick i samma intellektuella kretsar.
Carl-Göran Heidegren är professor i sociologi vid Lunds universitet och har vid sidan av sin forskning skrivit flera böcker om Weimartyskland. Tidigare har av Heidegren utgivits Preussiska anarkister (2016) och Livsmöjligheter (2019).
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker