I Boken om teknik hittar du inspirerande texter, bilder och praktiska övningar som garanterat utvecklar alla de fem förmågor som pekas ut av kursplanen för teknikämnet. Det finns övningar där man får träna på att konstruera med hjälp av mallar och ritningar samt öppna problem där man får vara kreativ och fiffig. Att göra på riktigt.
Läs mer
PEDAGOGISKA TANKAR
Det är en stor utmaning att omsätta texterna i teknikämnet i Lgr11 och kursplanerna i genuin undervisning. Hur kan det se ut när mekanismer, tekniska system och teknikutvecklingsarbetets olika faser landar i ett vanligt klassrum? Vilka tekniska lösningar är lämpliga att arbeta med på mellanstadiet?
Med ett enkelt och elevnära språk och exempel hämtade ur vardagen visar Hans Persson på hur mycket teknik vi har omkring oss och förklarar de viktigaste begreppen i teknikens värld. Det där som kan uppfattas som svårt blir plötsligt lätt och en självklar del i elevernas kunskapsförråd. Teori varvas med konkreta övningar där eleverna får göra på riktigt för att konkretisera en teknisk lösning eller kanske ett tekniskt system. I Boken om teknik får eleverna lära sig och själva använda arbetsgången i teknikens arbetssätt.
KOMPONENTER
Boken om teknik är en grundbok i teknik för årskurs 4-6. Till grundboken finns en arbetsbok och en lärarbok. Grundboken finns även som onlinebok.
Arbetsboken
Till Boken om teknik finns en lekfull och matnyttig arbetsbok med uppgifter som befäster elevens kunskaper i teknik.
Lärarboken
Till Boken om teknik finns en lärarbok. Lärarboken innehåller kommentarer till varje kapitel med förslag på aktiviteter och experiment som förstärker innehållet i grundbokens texter. Läraren får också hjälp med hur de kan planera undervisningen så att den blir bedömningsbar och ger eleverna möjlighet att utveckla de olika förmågorna i teknik.
Upplägg
Boken om teknik är baserad på Lgr11 och utgår helt och hållet från de olika förmågorna samt det centrala innehållet. Boken innehåller begrepp och fakta för att förstå hur teknik är en del av vår vardag. Som en röd tråd genom boken förklaras hur teknik har löst männsikans olika behov, hur teknikens arbetssätt går till och vilka konsekvenser olika teknikval kan ge. Här finns också praktiska övningar, "Att göra", för att praktiskt visa tekniska lösningar och för att eleverna själva ska få tillämpa teknikens arbetssätt.
Varje kapitel övar elevernas förmåga att granska och motivera för att kunna ta ställning i olika frågor.
I arbetsboken använder eleverna sina kunskaper i övningar som är uppbyggda utifrån kunskapskraven.
Förutom tankeväckande texter och experiment finns tar Boken om teknik upp historiska inslag till de olika kapitlen.
Innehåll
Boken om teknik består av 6 kapitel:
- Tankar om teknik
- Teknik i vardagen
- Enkla mekanismer - ett teknikens ABC
- Bygga stabilt ... och hållbart
- El till nästan allt
- Hållbar teknikutveckling
Om författarna
Författaren, Hans Persson, är en lärare med lång erfarenhet av att undervisa både yngre och lite äldre barn. Han är också verksam som utbildare och fortbildare av lärare, både i Sverige och utomlands. Han belönades 2004 med Kunskapspriset för "en exceptionellt mångsidig och inspirerande lärargärning".
Prisad av SLFF med motiveringen "Hans Persson har en unik förmåga att med vardagsnära experiment och inspirerande texter sprida kunskaper och självförtroende för de naturvetenskapliga ämnena och matematikämnet bland elever och lärare. Hans didaktiska kunskaper har varit både banbrytande och vägledande inom såväl naturvetenskap som matematik. Hans Persson är en värdig vinnare av Årets Läromedelsförfattarpris Lärkan 2014."
Hans Persson har skrivit böckerna Nyfiken på naturvetenskap, Boken om Fysik och Kemi, Försök med Kemi, Försök med Biologi, Försök med Fysik, Försök med Matematik och Försök med NO 1-3.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker