Longitudinell forskning på människor, dvs. forskning som följer samma grupp människor över tid, är egentligen det enda sättet att studera människors utveckling. Den här boken handlar just om resultat från forskning där man undersöker hur både individfaktorer och omvärldsfaktorer påverkar människor på såväl kort som lång sikt. Här presenteras forskning om pubertetsutveckling, sexuell debut, personlighet, psykofysiologiska processer, stress, kamrater, subjektivt välbefinnande och social anpassning.
Boken är skriven av svenska forskare, flera nationellt och inter-nationellt ledande inom sina forskningsområden. Målet är dels att ge en inblick i det internationella kunskapsläget inom respektive område, dels att sammanfatta vad man kommit fram till i det svenska longitudinella forskningsprogrammet IDA (Individual Development and Adaptation, på svenska Individuell utveckling och anpassning).
IDA-programmet har följt personer från deras barndom i en medelstor svensk kommun i mitten av 1960-talet. Hittills har programmet resulterat i hundratals publikationer och det har omnämnts av ledande internationella forskare som ett av de viktigaste forskningsprogrammen i världen för att förstå utvecklingen av människors sociala anpassning.
Boken vänder sig till psykologer, socionomer, beteendevetare, sociologer och andra som intresserar sig för longitudinell forskning och olika aspekter av människors utveckling.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker