Om rätten till bostad i svensk politik. Sveriges grundlag slår fast att det allmänna ska trygga medborgarnas rätt till bostad. Ändå saknar i dag många svenskar, vuxna såväl som barn, tillgång till en god och trygg bostad.
I denna bok diskuterar Bo Bengtsson innebörden av rätten till bostad. Han visar att grundlagen inte ger den enskilda medborgaren någon juridisk rätt att gå till kommunen eller till domstol för att kräva en bostad. I stället rör det sig om en programmatisk rätt som ålägger staten ett mer övergripande ansvar för att bostadsförsörjningen fungerar. Detta ansvar kan inte utkrävas av den enskilde medborgaren, utan bara politiskt. Svensk bostadspolitik verkar genom offentliga korrektiv till bostadsmarknaden som ska göra det möjligt för medborgarna att finna en bostad som uppfyller deras behov. Under senare år har de fem institutionella grundpelare som det bostadspolitiska systemet vilar på försvagats, och mot denna bakgrund diskuteras om statens programmatiska ansvar behöver ersättas eller kompletteras med en utkrävbar rätt till bostad.
Bo Bengtsson är professor i statsvetenskap, särskilt bostads- och urbanpolitik, vid Uppsala universitet. Han har publicerat en rad böcker, rapporter och artiklar om bostads- och hyrespolitik.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker