Ny teknik väcker nästan alltid motstånd. Att läsa böcker ansågs en gång ha negativ inverkan på studenters minne. Den höga hastigheten i bilar befarades skada våra hjärnor. Idag är det ofta nätet och digitaliseringen som väcker oro. Men vad säger egentligen forskningen?
I denna bok visar den prisbelönta forskaren Elza Dunkels att paniken över skärmtid och hur digitalisering påverkar barn inte är konstruktiv. Tvärtom bidrar den till att barn och unga lämnas ensamma att själva hantera den nya tekniken och problem som de möter.
Ambitionen med boken är att motverka onödig oro hos vuxna och ge läsaren tankeverktyg för att kunna bli ett bättre stöd för barn och unga. Välkommen att bli skärmstark!
Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och har forskat om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet. Hon mottog Surfa Lugnt-priset 2017, utsågs till Årets nätängel 2019 och år 2021 mottog hon Guldäpplets Jubileumsutmärkelse för perspektiv på ungas liv på nätet, de sociala medierna och deras betydelse för en ung generation .
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker