Kvinnor i ledande positioner är få i svenskt arbetsliv. Det finns ett växande intresse för att förstå vad detta kan bero på. Vilken roll spelar villkoren i arbetslivet? Vilken roll spelar kvinnornas inställning till karriär? Vilken roll spelar familjen? Denna bok handlar om betydelsen av kön i organisationer. Direkt och indirekt diskriminering mot kvinnor beskrivs och diskuteras, liksom kvinnors upplevelser av fördelarna med att vara kvinna i arbetet. Kvinnor i mansdominerade yrken och miljöer utvecklar speciella strategier för att hantera kopplingen mellan sin egen identitet som kvinnor och det faktum att de befinner sig i en minoritetssituation.
Boken grundar sig på en undersökning om kvinnliga civilekonomers och civilingenjörers karriärutveckling. I tolkningen av resultaten används feministisk teori på området organisation. Med ett uttalat könsperspektiv synliggörs kvinnornas situation i karriären.
Boken riktar sig till alla som är intresserade av området kvinnor och karriär, till exempel kvinnor och män i arbetslivet, liksom organisationsforskare och kvinnoforskare.
Boken som är Anna Wahls doktorsavhandling har tidigare utgivits på Ekonomiska Forskningsinstitutet (EFI) vid Handelshögskolan i Stockholm och utkommer nu på Studentlitteratur med nyskrivet förord.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker