Hur kan maktrelationer förstås i den postkoloniala världen? Och hur kan utsorteringen av människor i olika kategorier - klass, kön, ras eller sexualitet - möjliggöra maktutövandet och skapa ojämlikhet?
På ett pedagogiskt och metodiskt vis argumenterar författarna för ett intersektionellt perspektiv som bortom etablerade kategoriseringar förmår att granska hur makt utövas och ojämlikhet skapas och legitimeras.
Boken har sedan den publicerades första gången 2005 haft stor betydelse och genomslagskraft.
I denna reviderade andra upplaga är omvärlden en annan än då den första upplagan gavs ut. Med krig som pågår i världen, samtidigt och på olika samhällsnivåer, och hotet om en förintad planet som kryper allt närmare, behöver vi utveckla de intersektionella analyserna för att förstå de patriarkala, nationalistiska och expansionistiska drivkrafter som förespråkar militaristiska angrepp i stället för diplomatiska samtal och fredliga lösningar.
Boken riktar sig till studenter, forskare och alla med intresse att förstå och förändra samhällets orättvisor.
Ger en introduktion i ämnet och en verktygslåda för aktivister, studenter och forskare. Lyfter de intersektionella analyserna till samtiden. Visar hur kategorisering av människor – klass, kön, ras eller sexualitet – möjliggör maktutövande och skapar ojämlikhet. Sagt om boken:
En lysande skarp och pedagogisk introduktion till intersektionalitet som nödvändigt politisk, teoretisk och metodologisk verktygslåda för såväl aktivister, som studenter och forskare. I denna nya utgåva visar de los Reyes och Mulinari varför vi behöver detta för att förstå och navigera komplexa maktrelationer och identitetsprocesser i samtidens alltmer ojämlika globala landskap. /Ulrika Dahl, Uppsala universitet.
Intersektionalitet - Kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap har sedan den publiceras på första gången 2005 fått stor och banbrytande betydelse för forskning om ojämlikhet, maktutövande och nationskapande. Boken har också varit viktig för feministisk och antirasistisk aktivism. Nu kommer en efterlängtat och reviderad utgåva där intersektionalitet som perspektiv sätts in och utvecklas i relation till en annan samtid än den 2005. Planetens framtid står på spel. Kriget pågår i Ukraina men också på många andra platser i världen och på många olika samhälleliga nivåer. Med denna nya version får vi en vidareutveckling av ett för vår tid mycket centralt teoretiskt begrepp. /Lena Martinsson, Göteborgs universitet
Om författarna
Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia, Stockholms universitet. Hennes intresseområde är feministisk teori, arbetsliv och globalisering. Diana Mulinari, professor vid Genusvetenskapliga institutionen, Lunds universitet. Hennes arbete utforskar koppling mellan genus, nation och det politiska fältet.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker