Vi går upp tidigare och tidigare och vi kommer aldrig i tid. Till slut blir jag skitförbannad och tar den ena ungen och sätter i vagnen och den andra under armen. Då känns det inte bra efteråt, det gör det inte, säger en småbarnsmamma i denna tänkvärda bok om mammor, yrkesarbete och skuld. Ylva Elvin-Nowak, trebarnsmamma och fil dr i psykologi, resonerar om den moderna mammans liv utifrån aktuell forskning och intervjuer med kvinnor. Hur vill vi vara som mammor? Vad kräver samhället av oss? Vad kräver vi av oss själva? Är det mitt fel att Kalle kissar i tvålkoppen på dagis? Eller är det samhällets? Och är jag som mamma egentligen tillräckligt bra och tålmodig? Under 3 års tid har Ylva Elvin-Nowak följt en grupp mammor och utifrån detta material la hon 1999 fram en uppmärksammad doktorsavhandling vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. I den här boken, skriven för alla som ogärna ger sig in i vetenskapliga verk, utgår hon både ifrån avhandlingsmaterialet och egna erfarenheter och resonerar om mammaliv och skuldkänslor i dagens Sverige. Vi vill ge våra barn det allra bästa, klara yrkesarbete och äktenskap och helst se pigga och fräscha ut mellan varven det blir en kamp med klockan och samvetet. Borde jag inte vara klassmamma? Hur kunde jag glömma matsäck till skolutflykten? Mår Ella egentligen bra på dagis? Hur förenar vi yrkesliv och barn vad ställer vi för krav på varandra. Ylva Elvin-Nowak har inga färdiga svar men utifrån sin mångåriga forskning resonerar hon om det moderna moderskapets gissel skuldkänslorna.
Jan Berglin det moderna familjelivets medkännande tecknare har illustrerat. En bok för alla yrkesarbetande mammor för eftertankens och den igenkännande glädjens skull.
Ylva Elvin-Nowak är fil dr i psykologi. Hon är gift och har tre barn och forskar just nu om män och familjeliv. Men det här är kvinnornas bok.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker