Intresset för att arbeta hälsofrämjande har vuxit starkt under de senaste åren. Då man utgår från erfarenheter och teoretisk kunskap om hälsa framträder olika valmöjligheter för människan.
Läs mer
Genom att betona hälsoresurser i form av dygder kan man öka delaktigheten i sitt liv. Dygderna visar vägen mot goda värden i hälsan och livet. De kan hjälpa människan genom att ange en riktning för livet. I den här boken får du lära dig att synliggöra en helhetssyn på människan och synliggöra det meningsfulla i hälsa och arbete. Detta bidrar till att skapa hälso- och arbetskulturer som stärker gemenskapen och delaktigheten i livet och arbetet. Det vårdande samtalet beskrivs ingående med teori och exempel. Här finns också anvisningar till ett instrument, i form av en enkät, med vilket man kan uppskatta och följa den egna hälsan och öka medvetenheten om de egna hälsoresurserna. Det krävs både engagemang och tid när man använder dessa arbetssätt. Insatsen får man dock tillbaka i hög grad, både när det gäller resultatet och i tillägnelseprocessen. Numera bör den här kunskapen förstärkas och ingå i samtliga vårdutbildningar och fortbildningar. Här beskrivs hur det går till.
Om författarna
Carola Wärnå-Furu är professor i vårdvetenskap vid Åbo Akademi. Hennes forskning är huvudsakligen inom området vårdvetenskap med inriktning mot hälsofrämjande verksamhet.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker