Det var någonting alldeles speciellt med familjen Timms äldste son Karl-Heinz och det pratas ständigt om honom. Det finns många foton av denne broder och hans dagboksanteckningar kommer ofta på tal. Hans tidiga död faller som en skugga över familjens dagliga liv. Vem var denne broder? Vad upplevde han under kriget? Varför hade han anslutit sig frivilligt till SS?
Läs mer
I den här självbiografiska boken berättas om en tysk familjs historia under efterkrigstiden. Och man märker hela tiden att någonting saknas hos dem: den avhållne brodern som lämnat dem alldeles för tidigt.
Tankeboken utgör ett ödmjukt och ärligt försök till förståelse av det obegripliga: hur kan det komma sig att en helt vanlig tysk yngling frivilligt erbjöd en brutal militärgrupp som SS sina tjänster? Hur handskades han med plikten att döda? Och var står roten till skulden att finna? Utifrån de knapphändiga källor han haft till hands – broderns fältpostbrev och ytterst kortfattade dagbok från månaderna i Ukraina – försöker Uwe Timm analysera broderns öde utifrån sin egen familjehistoria.
Sagt om boken:
"Den tyska skönlitteraturen har gett sig in i den tyska skuldfrågans mest privata rum. Uwe Timm […] menar att människan parallellt med sin rationalitet rymmer ett avgrundsdjupt mörker och kapacitet för instrumentell ondska." Martin Lagerholm, SvD
"Uwe Timm har levt ett liv, han är snart 70 år, och han har en stor beläsenhet. Så han möter de ömtåliga minnena, broderns felstavade anteckningar och tröstande brev med en levd och läst europeisk efterkrigserfarenhet.
Det är inte så att han förklarar hur det kunde hända, han saknar den intellektuella beskäftighet som ibland lockas fram när tyskarnas roll under andra världskriget ska förklaras. Nej, hans försök att förstå rör sig försiktigt fram. Främst bland de närmaste. I pappans aggressiva sorg, i mammans uppgivna, i systerns förvirrade." Maria Schottenius, DN
Om författarna
Uwe Timm föddes i Hamburg 1940. Hans uppväxt påverkades mycket av kriget. 1943 evakuerades han och modern till Coburg. De kom tillbaka till Hamburg först 1945, när de återförenades med fadern som då hade återkommit från kriget. Den äldre brodern Heinz kom dock aldrig tillbaka. Han dödades i Ukraina som 19-åring, efter att ha anmält sig som frivillig till SS.
Timm har beskrivit krigets påverkan på människorna i Tyskland på ett lättsammare sätt i en annan bok i Easy Readers-serien: Die Entdeckung der Currywurst, som också rekommenderas varmt!
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker