Vad innebär det att leva ett gott liv? Vad är rättvisa? Vad är politisk sanning? Dessa frågor är kännetecknande för den politiska filosofin, med djupa rötter i den politiska ide historien.
Det rätta brukar betecknas som en universell fråga, det gäller alla och överallt. Det goda framställs som partikulärt, som specifikt för olika grupper och kulturer. Frågan om sanning i politiken har kommit att vidgas till att gälla sanning generellt. Är vetenskapen vägledande för sanning i politiken? I vad som kallats postsanningens tid har frågan om sanning aktualiserats från nya utgångspunkter. Finner vi andra sanningar i litteraturen, i konsten och filosofin?
Bernt Gustavsson söker föreningspunkter mellan det rätta och det goda. Hur kan vi förmedla mellan det universella och det partikulära sa att rätt och gott kan stärka varandra? Det görs med exempel från samtida filosofer. En grundtanke med boken är att söka ge olika perspektiv på dessa stora frågor, så att var och en har möjlighet att själv orientera sig.
Bernt Gustavsson är idéhistoriker och pedagog. Han har varit folkhögskolelärare, professor i Utbildning och demokrati vid Örebro universitet och i Pedagogisk filosofi vid universitetet i Trondheim. Hans senaste böcker är Tänkande om existensens villkor (2017) och Bildningens dynamik (2017).
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker