Vi lever idag i utvärderingarnas tidevarv där i stort sett allt som görs inom den offentliga sektorn, och därmed även inom skolan, ska granskas och bedömas. Det är viktigt att reflektera över och ta ställning till en rad frågor, till exempel utvärderingens syfte, upplägg och funktioner, när man ska planera och genomföra utvärderingar. Och viktigast av allt är att veta varför man utvärderar och vad utvärderingen ska användas till.
Författarnas förhoppning är att denna antologi kan bidra till att stimulera tänkandet och fungera som ett stöd i utvärderingsarbetet i kommuner och skolor.
Att vilja veta spänner över ett vidsträckt fält - från systemutvärdering och utvärdering av skolreformer till utvärdering och bedömning av enskilda elevers kunskaper och färdigheter. Den består av tre delar. Den första behandlar mer övergripande frågor om utvärdering, den andra tar upp några olika utvärderingsansatser och metoder för utvärdering och den tredje innehåller ett par kapitel om betyg och bedömning, ett område som fått ökad fokus det senaste decenniet.
Boken avslutas med ett samtal mellan fyra professorer med lång erfarenhet av utvärdering i skolan, och i det kapitlet ges en historisk tillbakablick, en analys av nuläget samt vad utvärdering kan innebära i ett framtidsperspektiv.
Boken riktar sig främst till utbildningsansvariga på olika nivåer, skolledare samt yrkesverksamma och blivande lärare.
Om författarna
Gunnar Åsén (red.) är professor emeritus i didaktik vid Stockholms universitet. Han har i över 30 år arbetat med utvärderingsfrågor och författat ett flertal skrifter om utvärdering. Bland medförfattarna återfinns många av Skandinaviens ledande experter inom området utvärdering av skolan.
Sagt om boken
"Sammantaget ges här en bred och översiktlig bild av synen på utvärdering i dag. Urvalet av författare är en kvalitetsmarkör – innehållet är vederhäftigt, nyanserat och grundat på forskning och erfarenhet. Språket är enkelt och lättbegripligt. Boken kan vara ett utmärkt underlag för utbildning och fortbildning av lärare och skolledare." Publiceras i BTJ-häftet nr 9, 2019. Lektör Elisabeth Sörhuus
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker