Kaffe vs Alkohol - Vilket är bäst för dina studier?
Det sägs att författaren Ernest Hemingway en gång sade ”Write drunk; edit sober.” Kanske ligger det något i det.
Vi ska i denna artikel gå igenom hur och när du använder kaffe och alkohol för att nå bättre studieresultat.
Innan vi börjar vill jag ta mitt ansvar och först säga att det är viktigt att komma ihåg att alkohol kan vara destruktiv. Med det sagt så sätter vi igång.
Kaffe gör dig pigg och fokuserad
Som bekant så är det koffeinet i kaffet som ger oss en energiboost. Boosten du får av koffeinet beror på effekten som den har på våra adenosinreceptorer.
Koffein stimulerar inte dessa receptorer utan hindrar istället dem från att aktiveras.
Så koffeinet hindrar alltså adenosin från att verka på sina receptorer.
När kroppen bestämmer att vi ska bli trötta så frisläpps adenosin och verkar på sina receptorer. Detta gör att hjärnverksamheten i allmänhet blir lite långsammare. Signalerna går lite slöare fram.
Vi börjar få tuffare att fokusera på vårt plugg. Flödet på Instagram blir mer intressant än plugget. Det slutar med att vi blir trötta och tappar energi.
Du bestämmer dig för att gå till fiket i bibblan och köper en varm kopp kaffe.
Du dricker nöjt upp koppen och väntar på den där uppiggande boosten. Boom! Efter 15 minuter känner du dig lite piggare och är redo att fokusera.
Koffeinet hindrar alltså ett ämne som är skapat för att göra oss trötta att nå sin slutstation i kroppen, vilket ger en uppiggande effekt.
Känslan av piggheten från en kopp kaffe kan variera stort mellan personer. För vissa räcker en kopp kaffe för att hålla igång dig hela dagen.
Medan för andra så har koffeinet en mindre hämmande effekt på receptorerna. Normalt varar koffeinets effekt ett par timmar.
Efter ett tag byggs det upp en resistans mot koffein. Det innebär att en större mängd koffein behövs för bibehållen uppiggande effekt.
Vad händer om du dricker en stor mängd kaffe?
Många av oss har tänkt ”Jag måste bli pigg nu så jag kan plugga färdigt, ge mig en hink kaffe!”.
Du har redan druckit en kopp kaffe men energin är fortfarande på noll.
Du bestämmer dig för att dricka ytterligare en kaffe och sedan ytterligare en. Till slut har du druckit 4-5 stora koppar på bara någon timme.
Då kan den hämmande effekten koffeinet har på adenosinreceptorerna även nå receptorerna i hjärtat.
Du kan få hjärtklappning eftersom adenosin inte längre kan verka på sina receptorer i hjärtat. Där adenosinen i vanliga fall hjälper till med styrningen av hjärtslagen.
Det ska tilläggas att det krävs väldigt mycket kaffe för att det vara livshotande. Det är mer troligt att det slutar med att du mår piss och känner att hjärtat ballar ur.
Bonusfakta: Världens dyraste kaffe
Världens dyraste kaffe” Kopi Luwak” skördas i Indonesien och Filippinerna. Men inte direkt från kaffebusken.
Kopi Luwak utvinns istället ur avföringen från det kattliknande djuret indisk palmmård.
Det påstås att palmmården bara äter de absolut bästa kaffebönorna i naturen.
Kaffebönerna färdas sedan i djurets matsmältningssystem och kommer ut som hela kaffebönor. Denna process gör kaffebönan mer ”smakrik”.
Om du tycker att en kopp kaffe är dyrt på Espresso house, tänk då på att en kopp kaffe med kaffebönan Kopi Luwak kostar mellan 500 – 1000 kr.
Alkohol gör dig mer kreativ och avslappnad
Medan kaffet lurar ditt system till att bli pigg, så har alkohol sina egna tricks för att göra dig mer kreativ.
Efter du har tagit ett par öl så gör det dig ofokuserad och avslappnad.
Anledningen är för att alkohol försämrar ditt arbetsminne. Men detta har visat sig vara ha positiv effekt för att öka din kreativitet.
Forskare vid University of Chicago gjorde en studie för att undersöka detta vetenskapligt.
De skapade ett spel där 40 deltagare fick tre grundord, för att sedan komma på ytterligare ett ord som kunde kombineras med alla tre grundord.
Hälften av deltagarna drack två öl innan de började spelet, andra hälften drack ingenting. Resultatet blev att de som drack kom på 40 % fler lösningar än deltagarna som var nyktra.
Det visade sig att ungefär två starköl (eller motsvarande mängd sprit/vin) var bäst för kreativitet.
Alkohol ökar alltså kreativiteten genom att försämra ditt fokus på omvärlden. Du tänker friare och utanför ”boxen”.
Så forskningen visade att alkohol hjälper dig att komma på fler lösningar. Men hur är kvaliteten på lösningarna?
Alkohol kan förbättra dina idéer
Journalisten och författaren Dave Birss ville undersöka vilken effekt alkoholen har på idéer.
Han förde samman 18 stycken Creative directors (Tänk Don Draper i Mad men) och delade upp dem i två grupper. Med lika lång erfarenhet inom båda grupper.
Ena gruppen fick dricka så mycket alkohol som de ville. Andra gruppen skulle vara nykter.
De fick i uppgift att på en kort tid komma på så många idéer för ett case som möjligt. Dessa idéer skulle sedan betygsättas av andra framgångsrika Creative directors.
Hur blev resultatet? Gruppen som drack kom inte bara på flest idéer. De kom även på fyra av de fem bästa idéerna.
Vi studenter lär oss att tänka kritiskt och givetvis ger det här bara en fingervisning om de positiva effekterna för kreativitet.
Kaffe vs alkohol: Vem är vinnaren?
Vi kan konstatera att det finns potential för både kaffe och alkohol som verktyg för bättre studier. Båda är alltså vinnare om du använder det under rätt förutsättningar
Men hur ska kaffe och alkohol användas specifikt för att förbättra dina studier?
Använd alkohol för att producera idéer
Jan Guillou påstås ha yttrat i en intervju att han dricker tolv centiliter starksprit varje kväll för att det är bra för hans kreativa skrivprocess.
Kanske har han förstått när man ska använda alkohol och när man ska använda kaffe.
Eftersom alkohol hjälper dig att slappna av och fokusera mindre på omvärlden kan du använda det som verktyg för att komma på fler och bättre idéer.
Du ska alltså använda alkohol (t ex dricka 2 starköl) när du behöver komma på idéer inför en uppsats, presentation eller liknande.
Nästa gång du har ett grupparbete bjud hem gruppen för ”brainstorming”.
Innan ni börjar brainstorma idéer så bjud på ett par öl (Max 2 var). Det kommer göra er mer avslappnade samtidigt som det är en bra start för grupparbetet.
Det är dock lätt hänt att två öl blir många fler än så och då kommer ni gå över tröskeln för vad som är bra för studierna. Så håll disciplinen.
Använd kaffe för att bedöma och genomföra idéerna
Ifall du redan har en bra idé eller vet vart du vill så är en kopp kaffe det du behöver.
En konsensus kring koffein slår fast att det hjälper dig att genomföra uppgiften snabbare, ifall den är enkel och inte kräver för mycket abstrakt tänkande.
Har du alltså redan idén och den bara behöver genomföras så kommer kaffe att hjälpa dig på vägen.
Tips: Drick kaffet innan lunch
Drick kaffe innan lunch eftersom det annars kan påverka din sömn. Om det sabbar din sömn kan den ha en negativ påverkan på din kreativitet och ditt fokus under flera dagar.
Kul fakta: Kända historiska personer som var beroende av kaffe.
- Johann Sebastian Bach.
- Ludwig Van Beethoven.
- Benjamin Franklin.
- Voltaire.
- Søren Kierkegaard.
- Teddy Roosevelt.
- Ronald Reagan.
- Napoleon Bonaparte.
Nej, blanda inte kaffe och alkohol
När jag gjorde research inför det här ämnet slog mig idén att kaffe + alkohol borde vara lika med fokus + kreativitet. Men det visade sig att det inte riktigt är så enkelt.
Dr. Steven Lipshultz:
“Why caffeine and alcohol are so toxic together isn't fully understood, but the combination appears to impair a drinker's judgment more than drinking alcohol alone. That has led to what some researchers call toxic-jock syndrome.
The caffeine appears to override the natural sleepiness that occurs when someone drinks alcohol. It also delays the feeling of drunkenness, so those who drink an alcoholic energy drink are likely to keep drinking beyond their normal limits.”
Om syftet nu är att förbättra dina studier så kommer alltså en blandning av kaffe och alkohol inte ge någon ökad effekt. Snarare kommer det ge en negativ effekt där du inte ser någon förbättring alls.