Minnet av Förintelsen, den ultimata grymheten i Tysklands folkmord på judar, har format det västerländska politiska och moraliska medvetandet i efterkrigstiden. Men för en majoritet av världens befolkning, det vill säga en icke-vit befolkning, är slaveriets och kolonialismens trauman i stället 1900-talets centrala och mest avgörande historiska händelse.
I Världen efter Gaza: En kort historik, visar den prisbelönta författaren och tänkaren Pankaj Mishra hur minnet av Förintelsen förskjutits sedan sent 60-tal till att, av främst USA och Israel, anses vara en enskild berättelse om antisemitism, snarare än en följd av den moderna historiens rasistiska expansionism. Denna förskjutning, menar Mishra, ligger till grund för dagens krig i Mellanöstern och de bittert polariserade reaktionerna på det, inom och utanför västvärlden.
Mishra som själv vuxit upp i det mångkulturella Indien tar i denna kraftfulla skrift itu med de grundläggande frågorna för vår samtid: De historiska exemplen talar för att minnet av smärta i sin tur kan legitimera förtryck. Är vissa liv då mer värda än andra?
Världen efter Gaza ger oss en oumbärlig vägledning för att förstå vårt förflutna, vår nutid och vår framtid. Det är en viktig uppgörelse med kriget i Gaza, med dess historiska omständigheter och med dess moraliska och geopolitiska innebörd.
PANKAJ MISHRA, född 1969 i norra Indien, är en välrenommerad författare, tänkare och essäist. Våren 2024 tog hans artikel som publicerades i LRB, The Shoah after Gaza , världen med storm. Han är ledamot i brittiska Royal Society of Literature och bor numera i London.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker