Att barn behöver trygghet vet vi sedan länge. Dessutom påminner all barnpsykologisk forskning ständigt om det. Men hur uppstår trygghet?
Anknytningsteorin är ett verktyg som i forskningssammanhang är högaktuellt. Ann Mari Orrenius har här satt in det i ett mer allmänt resonemang kring begreppet trygghet. Hennes bok bygger till stor del på de erfarenheter hon fått genom sina många år som psykoterapeut, och hennes empati och människokännedom genomsyrar hela texten.
Trygga relationer handlar om relationer inom familjer med olika förutsättningar. Författaren skildrar hur viktiga de tidiga relationerna är och vilken hjälp föräldrarna kan behöva för att skapa en trygg anknytning till sitt barn.
Olika typer av anknytning visas genom nedslag i tre fiktiva familjers liv vid olika tidpunkter: när ett barn föds, när detta barn i de olika familjerna fyller 4 år och när barnen är 7 och börjar skolan. Även personer utanför familjerna vävs in och får illustrera anknytningstyper (till exempel dagispersonal, familjeterapeuter).
Fallstudierna varvas med reflektioner och kompletteras med ett avslutande (lättläst) teorikapitel.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker