Det finns något som förenar all politisk maktutövning, vare sig det sker i en kommun, i riksdagen eller i en internationell organisation. Det är behovet att fatta kollektiva beslut, som är bindande för alla i gruppen. Men meningarna går isär om var gränserna för det kollektiva går. Bör friheten offras för tryggheten? Går krig att undvika? Kan en diktator vara nödvändig för att tygla människors aggressivitet? Och inom demokratierna – går välfärden att upprätthålla? Ska alltid majoriteten bestämma? Och är väljarnas ansvarsutkrävande av politikerna verkligen viktigare än ekonomisk resultatpolitik?
I en tid av specialisering, när statsvetenskapen hotar att falla sönder i sina delmoment, pläderar Leif Lewin i denna omarbetade andra upplaga av sin lärobok för värdet av att söka finna den röda tråd som förenar statsvetenskapens olika delar och som utgör statsvetenskapens grunder.
Boken vänder sig till studenter i statsvetenskap och är intressant läsning för alla som intresserar sig för frågor om makt, demokrati och globalisering.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker