Offentlighet och sekretess i skola och förskola
Vad får man säga? Till vem? När, hur och varför? Dessa frågor om offentlighet och sekretess inom skolväsendet är centrala för såväl föräldrar och elever som personal, oavsett om man är skolledare, lärare, finns inom skolhälsovården eller annan del av verksamheten, och politiskt ansvariga.
Flera intressen ska beaktas
Offentlighetsprincipen utgör grunden. Mot intresset av offentlighet står vissa andra intressen som ansetts så tungt vägande att offentlighetsprincipen får stå tillbaka. När det gäller skolområdet är det främst frågan om att skydda uppgifter som rör "enskilds personliga förhållanden" som varit aktuell.
I Skolhemligt Offentlighet och sekretess i skola och förskola behandlas offentlighetsprincipen och reglerna om bl a informations- och yttrandefrihet. Delfrågor som berörs är diarieföring, dokumentation och arkivering. Personuppgiftslagen tas också upp. Inom sekretessområdet behandlas reglerna för de olika delarna av skolans verksamhet, t ex skolhälsovård, psykologers och kuratorers område och skolans elevvårdande verksamhet i övrigt. Det sätt den kommunala verksamheten organiseras på kan ibland få konsekvenser för sekretessbedömningar, och även sådana frågor tas upp.
Kommunala skolor och fristående skolor
Boken behandlar förhållandena inom dels den av kommunerna bedrivna skolverksamheten, dels de fristående skolorna. Området är just nu föremål för lagstiftarens intresse och i boken kommenteras de förslag som hittills presenterats.
Författaren
Författaren, Olle Rimsten, universitetslektor vid Örebro universitet, har mångårig erfarenhet som utbildare inom skoljuridik och har tidigare även varit verksam som kommunjurist.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker