Sekretessfrågor upplevs ofta som svåra att hantera i förskolan och skolan. Vad får personalen säga och lämna ut? När handlar det om juridiska ställningstaganden och vad kan sägas på etisk grund?
I Sekretess och anmälningsplikt i förskola och skola klargör författaren dessa och andra frågor utifrån rättspraxis och ger många konkreta exempel. I boken redogörs för den kommunala och den fristående förskolans och skolans regler liksom för de bestämmelser om offentlighet som ger olika utrymme för t.ex. yttrande- och meddelarfrihet.
Sekretessreglerna för elevhälsan samt lagstiftning om anmälningsplikt då ett barn misstänks fara illa behandlas också.
Boken passar studenter på alla lärarutbildningar samt verksam personal inom förskole-, skol- och socialtjänstområdena. Den lämpar sig också väl för studiecirklar där skolfrågor behandlas och för föräldrar som vill veta mer om vilka regler som gäller. Vårdnadshavares och föräldrars rätt till insyn beskrivs utförligt.
I den femte och starkt omarbetade upplagan tillkom avsnitt om samverkan för ensamkommande barn samt de bestämmelser som gäller s.k. molntjänster vid personregistrering i skolan. I övrigt inkluderades nya och viktiga domar och JO-uttalanden.
Sjätte upplagan I denna sjätte upplaga har infogats ny lagstiftning som stärker meddelarskyddet för fristående förskola och skola från 1 juli 2017. Huvudmannens rätt att efterforska vem som lämnar uppgifter till massmedierna har därmed starkt begränsats.
Åtkomstkoder och digitalt tilläggsmaterial garanteras inte med begagnade böcker